Znakomite produkty lokalne z Podlasia zdobywają europejskie certyfikaty jakości

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego, za pośrednictwem swojej strony internetowej, promuje lokalnych producentów żywności. W ich gronie znajdują się osoby, które mogą poszczycić się prestiżowymi certyfikatami jakości przyznawanymi przez Unię Europejską. Otrzymanie takiego certyfikatu, jak Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) czy Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), wymaga przejścia przez skomplikowany proces potwierdzający najwyższą jakość produktu. Te wyjątkowe oznaczenia stawiają podlaskie specjały na jednym szczeblu z tak uznanymi na całym świecie produktami jak włoska Mozzarella di Bufala, grecka feta czy znane wino chianti.

W regionie Podlasia istnieją produkty, które zdobyły te prestiżowe certyfikaty. Są to między innymi: Ser koryciński swojski, który otrzymał Chronione Oznaczenie Geograficzne, Miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny z certyfikatem Chronionej Nazwy Pochodzenia oraz prawdziwa tatarska potrawa – Pierekaczewnik, zdobywca oznaczenia Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. Certyfikat ten, oprócz potwierdzenia wysokiej jakości produktu, zapewnia również ochronę jego nazwy. Dzięki temu tylko producenci posiadający aktualny europejski certyfikat mogą produkować i sprzedawać swoje towary pod nazwą Pierekaczewnik czy Ser koryciński swojski. Co więcej, są oni regularnie kontrolowani pod kątem zgodności procesu produkcji ze standardami określonymi w dokumencie certyfikującym.

Dzisiaj mamy przyjemność przedstawić wam dwóch producentów z Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, którzy zdobyli takie certyfikaty. Są to producenci Miodu z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny oraz znakomitego Sera korycińskiego swojskiego.