Regionalne dania z Podlasia, które warto spróbować

Podlasie jest ciekawym regionem, słynącym również z oryginalnej i smacznej kuchni regionalnej. Zwiedzając atrakcje turystyczne Podlasia, nie można pominąć najpopularniejszych dań, dostępnych w dobrych restauracjach regionu. Sprawdź, jakie potrawy cieszą się na Podlasiu największym uznaniem!

Kartacze z mięsnym farszem

Ziemniaki są na Podlasiu bardzo popularnym składnikiem wielu dań. Jedną z chętnie przyrządzanych potraw regionalnych są kartacze. To ziemniaczane kluski z mięsnym farszem. Kartacze nazywane są również cepelinami i podawane są ze smaczną posypką z podsmażanej cebulki.

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana wydaje się daniem niezwykłym. To gotowane ziemniaki zmiksowane z podsmażanym boczkiem i cebulą. Babkę kroi się w plastry i dodatkowo podsmaża dla uzyskania jak najlepszych walorów smakowych. Danie bardzo popularne na Suwalszczyźnie.

Sękacz

Sękacze są znane także w innych regionach Polski, ale wywodzą się właśnie z Podlasia. Co więcej, właśnie tutaj przygotowuje się najlepsze ciasta tego typu. Tradycyjny sękacz przygotowuje się z kilkudziesięciu jaj i około litra śmietany. Charakterystyczny wzór ciasta powstaje w wyniku specjalnego zapiekania na obracającym się wałku. Wałek jest stopniowo oblewany ciastem, dzięki czemu tworzą się warstwy.